Povratak

Kihanje kunića i nakon terapije zbog infekcije | Reakcija na stelju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
JelenaPejic


Odgovara:
Jelena Pejić, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Imam patuljastog kunića, star je cca 2 godine, kod mene je godinu i 7 mj. Imamo mali problem s nosićem. Nakon par mjeseci kod nas primjetila sam da dosta kiše, nosić mu je stalno bio mokar i taj iscjedak je bio zelene boje. Odvela sam ga veterinaru, dobio je neku injekciju i neke kapi koje sam morala stavljati u vodu koju pije. To se izliječilo, ali on još uvijek zna kihati dosta puta i briše si to šapicama. Iscjedak nema boju, ali je njuškica više-manje stalno mokra. Ne pokazuje znakove da ga boli, baš suprotno – jako je zaigran, stalno trčkara, pa malo zastane i umije se. Može li piljevina koju ima samo u svom malom WC-u stvarati problem? Molim Vas odgovor da znam što da radim. Unaprijed hvala! Tea

O: Kihanje kunića može se javiti iz više razloga: kao alergijska reakcija, upala sluznice nezarazne prirode, infekcija gornjih dišnih prohoda, upala očne spojnice.

Kako ste naveli zelenkasti iscjedak, možemo pretpostaviti da se radilo o infekciji zarazne prirode. S obzirom na prethodni slučaj  i liječenje, savjetujem Vam da Vašeg ljubimca odvedete na pregled, kako bi veterinar pregledao životinju i utvrdio je li se životinja u potpunosti izliječila prethodnom terapijom i time otklonio svaku sumnju.

Naravno da kihanje može biti uzrokovano podražajima iz okoline ili alergijom te predlažem češću izmjenu stelje kako bi uvjeti u nastambi bili bolji. Uz izmjenu stelje, treba pripaziti da sijeno i stelja ne stvaraju prašinu, tj. da nisu sitni i nemaju miris.  Možete pokušati unijeti krupniju stelju i sijeno bez ikakvih dodataka, po mogućnosti od drugog proizvođača te pratite kako ta promjena djeluje na Vašeg ljubimca. Ukoliko kihanje prestane nakon toga, može se pretpostaviti da se radi o reakciji na vanjski čimbenik.

Vitaminsko-mineralni pripravak, primjerice DIAFARM Vitaminski sirup za kuniće i glodavce, 15 ml je u ovom slučaju vrlo bitan kako bi se podigao imunitet i pojačala sluznica dišnog sustava te  Vam preporučam primjenu 1 put tjedno.

Nešto više o kihanju i uzrocima pisala je moja kolegica, pod naslovom Kunić kiše.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr